sâmbătă

Ucigaşi de oameni

În vara anului 1898, în apropierea râului Tsavo se aşezase o tabără mare de muncitori constructori. Aceştia lucrau pentru o companie care construia calea ferată care urma să unească Kenya de Uganda. Colonia cuprindea numeroşi muncitori, majoritatea construiau un pod peste râul Tsavo.
S-a întâmplat ca un muncitor să fie atacat de un leu şi devorat. Vestea s-a răspândit ca fulgerul şi oamenii veneau la locul tragediei să vadă resturile. Apoi al doilea muncitor a fost atacat şi mâncat de un leu, în noaptea următoare. Lucrurile deveneau grave, astfel încât conducerea şantierului a decis ca tabăra să fie împrejmuită cu un gard. După un timp însă, un alt muncitor a picat victimă unui leu. Oamenii deveniseră terorizaţi, le era frică să mai doarmă în corturile lor. Au pus capcane în toată tabăra, zadarnic însă. Au chemat un vânător iscusit, care a pândit leul, însă acesta a reuşit să-l păcălească şi să-l ucidă. Leul, pentru că devenise clar pentru toată lumea că este vorba de un singur leu, a terorizat tabăra câteva luni, a ucis 135 de oameni, fără ca cineva să-l poată opri.
În ultimă instanţă însă, lt. col. John Henry Patterson, un inginer care lucra în tabără pentru a supraveghea lucrările, a împuşcat cei doi lei care înfricoşau pe toată lumea. Patterson a declarat că cei doi lei erau uriaşi, dovadă fiind că au rezistat amândoi la câteva lovituri de glonţ înainte să cadă. Alăturat este fotografia lui Patterson alături de unul din lei.
S-au emis mai multe ipoteze referitoare la motivul pentru care aceşti lei au devorat pe parcursul a 9 luni 135 de oameni. S-a spus iniţial că cei doi lei aveau maxilarele deformate din cauza unor abcese dentare şi nu puteau vâna prăzi mari, cum sunt ierbivorele, care au carnea tare. Sau că ar fi avut amândoi leziuni cerebrale care le-ar fi permis să înfrunte frica instinctivă pe care o resimt animalele în apropierea omului. Alte teorii se referă la scăderea drastică a ierbivorelor în arealul în care se construia calea ferată. Desigur, sunt şi romantici care se hazardează în teorii siropoase, legate de traume pe care cei doi lei le-ar fi suferit în copilărie când vânătorii le-ar fi exterminat familia. Cei doi lei au fost împăiaţi şi conservaţi o vreme, cum se poate observa din fotografia din dreapta.
Indiferent de motivele care au stat la baza atacurilor din preajma râului Tsavo, amploarea cazului şi numărul mare de victime omeneşti fac acest caz cel mai sângeros atac al leilor asupra oamenilor, în întreaga istorie.

Niciun comentariu: