sâmbătă

Anca Boerosu (X B)









Boli infecţioase




Boala infecţioasă rezultă din pătrunderea şi înmulţirea diferiţilor agenţi patogeni pe diferite căi în organismul uman şi se manifestă prin diferite simptome clinice.
În funcţie de modul de transmitere şi poarta de intrare a agentului patogen, bolile se împart în:
- boli aerogene, transmise prin intermediul aerului;
- boli digestive, transmise pe cale digestivă;
- boli transmise prin contact direct, pe cale cutanată sau mucoasă, sau prin intermediul înţepăturii sau muşcăturii;
- zoonozele, care se pot transmite de la animal la om pe diferite căi.

Scarlatina
Este o boală infecţioasă acută, produsă de streptococul beta-hemolitic.Boala se manifestă prin febră, angină (gât roşu), erupţie punctiformă şi aspră la pipăit, pe fond roşu.Faţa bolnavului este caracteristică: buzele sunt roşii, obrajii roşii, iar în jurul gurii şi al nasului există paloare.


Febra tifoidă
Boala este produsă de Salmonella typhi.Febra tifoidă se transmite pe cale digestivă, prin contact direct cu produsele patologice (scaun, urină) ale bolnavului şi prin contact indirect (apă, alimente contaminate şi mâini murdare).Simptomele bolii sunt: febră, dureri de cap, tulburări digestive (scaune diareice verzi).

Holera
Este dată de un bacil pe nume Vibrionul holeric.Se manifestă prin scaune apoase şi urât mirositoare, în număr mare,care pot duce la stări de deshidratare, cu faţa palidă, sete intensă şi ochi băgaţi în fundul capului.

Eripizelul
Este o infecţie acută a pielii produsă de streptococi β-hemolitici.Boala începe cu frison şi febră şi apariţia unei pete roşiatice şi umflate la nivelul feţei sau a extremităţilor membrelor.



Tetanosul
Este o boală infecţioasă produsă de bacilul tetanic.Boala este răspândită mai ales în regiunile tropicale şi temperate, în zonele rurale.Se manifestă prin febră, bolnavul nu se poate alimenta, se contractă muşchii feţei, muşchii vertebrali, bolnavul stând în dferite poziţii.



Turbarea
Se mai numeşte si rabie şi este o boală care afectează creierul, cu evoluţie întotdeauna mortală, transmisă de obicei prin muşcătura unor animale bolnave.La noi în ţară boala este foarte rară.Debutul bolii se manifestă prin senzaţie de arsură la locul muşcăturii, nelinişte, dureri de cap, insomnie, stări de furie şi spaimă.



Tifosul exantematic
Este o boală infecţioasă, transmisă de la om la om prin păduchi şi se manifestă prin febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare şi erupţie formată din pete roşiatice care dispar la apăsare.



Febra Q
Este o boală infecţioasă care se caracterizează prin febră, frisoane, dureri de cap şi de muşchi.Afectează plămânii, motiv pentru care se mai numeşte şi tifos pulmonar.Febra Q se transmite pe cale aeriană, digestivă şi prin contact direct cu animalele bolnave.Pentru a se combate transmiterea bolii pe cale digestivă, se recomandă consumarea laptelui fiert.



Malaria
Este produsă de un protozoar, genul Plasmodium, care se transmite la om prin ţânţarul Anopheles.Boala se manifestă prin febră neregulată, frisoane, dureri de cap şi de muşchi.Durata febrei este între 2-6 ore, după care scade, iar apoi se reia. Sunt prezente şi tulburări cardiovasculare şi digestive.



Bruceloza
Este o zoonoză, determinată de un cocobacil din genul Brucella.Se manifestă prin febră neregulată, transpiraţii abundente, dureri musclare şi articulare.Este o boală cu extindere in toată lumea.La noi în prezent, boala este în curs de dispariţie, înregistrându-se doar 2 sau 3 cazuri pe an.






Curiozităţi din lumea medicală



- Bărbaţii preferă blondele - adevăr demonstrat prin numeroase sondaje, făcute de-a lungul timpului. Explicaţia? Femeile blonde au un nivel mai ridicat al estrogenilor, ceea ce explica şi de ce acestea sunt mai fecunde.
- Creierul masculin este, în medie, cu 15% mai mare şi mai greu decât cel feminin.
- Creierul omenesc are cca. 100 de miliarde de celule nervoase - mai multe decât stelele din Calea Lactee.
- Japonia este ţara cu speranţa de viaţă cea mai ridicată: 77 de ani pentru bărbaţi şi 84 de ani pentru femei.
- Muştarul, consumat în cantităţi mari, poate duce la tulburări de sănătate şi la afectarea creierului.
- Femeile încărunţesc mai devreme şi mai repede decât bărbaţii. Motivul este, încă, necunoscut - se presupune că din cauza hormonilor.
- Americanii estimează creşterea lor medie în greutate din timpul sărbătorilor (care în SUA încep la Thanksgiving Day, la sfârşitul lui noiembrie, şi durează până la începutul lui ianuarie) la cel puţin 2-3 kg.
- Bărbaţii se sinucid mai des decât femeile.
- Cel mai periculos moment pentru cardiaci este trezirea din somn, dimineaţa.
- Bărbaţii care folosesc Viagra au o tulburare de vedere: lumea le pare... albastră!
- Linus Pauling (Premiul Nobel) a înghiţit, la bătrâneţe, în fiecare zi, vitamina C. El consideră această substanţă nu numai un antidot la răceală, ci şi ca pe un mijloc de prevenire a cancerului şi un elixir al tinereţii.
- Fumatul pasiv e foarte periculos. De pildă, din cauza lui mor anual, numai în SUA, cca. 3.000 de oameni de cancer la plămâni şi 35.000 până la 62.000 de infarct miocardic.




Sindromul Down


Sindromul Down sau mongolismul este o afecţiune permanentă în cadrul căreia o persoană se naşte cu anumite trăsături fizice distincte, de exemplu facies aplatizat şi gât scurt, şi un grad de întârziere mintală (retard psihic). Deşi Sindromul Down este permanent, majoritatea pacienţilor pot duce o viaţă normală, activă. Beneficiind de îngrijirea adecvată şi ajutorul de care au nevoie, copiii cu Sindrom Down pot avea creştere şi dezvoltare spectaculoase şi pot deveni adulţi sănătoşi şi fericiţi.

CARE ESTE CAUZA SINDROMULUI DOWN?

Au fost emise mai multe teorii în legătură cu etiologia acestei boli dar cauza exactă nu este încă cunoscută. Probabil intervin mai mulţi factori ca: tulburări hormonale, radiaţii, infecţii virale, probleme imunologice dar factorul cel mai implicat este vârsta mamei. Probabilitatea că copilul va avea sindrom Down creşte direct proporţional cu vârsta mai înaintată a mamei. La 20 ani riscul este 1 la 1600, la 35 ani 1 la 365, la 40 ani 1 la 100. Riscul ca şi al doilea copil să se nască cu sindrom Down este 1 la 100.
CARE SUNT SIMPTOMELE/CARACTERISTICILE SINDROMULUI DOWN?

- tonus muscular scăzut (hipotonie), laxitate ligamentară- faţa mai lată, rădăcină nasului mai evazată, fisurile palpebrale orientate mai spre superior, gura mică- urechi mici- diametrul capului redus (de obicei nu este vizibil)- gât mai scurt- mână mai mică, degete mai scurte.
- dezvoltare întârziată- retard mental - malformaţii congenitale frecvente: malformaţii cardiace (în 40% din cazuri), digestive (în 10% din cazuri), oculare- tulburări metabolice, imunologice Nu toţi copiii vor avea toate semnele enumerate mai sus. Severitatea bolii depinde de setul cromozomial al copilului.
COPIII CU SINDROM DOWN
Problemele de sănătate şi tulburările în dezvoltare pot contribui la apariţia problemelor comportamentale. De exemplu, un copil poate dezvolta o tulburare de opoziţionism provocator, în parte datorită problemelor de comunicare sau de interpretare a cerinţelor celorlalţi. Răbdarea cu care părinţii trebuie sa înfrunte situaţia, oportunităţile educaţionale si de socializare, precum şi activităţile fizice adecvate, pot fi de ajutor în prevenirea sau rezolvarea problemei de comportament. În cazul în care un copil prezintă probleme mentale, cum sunt anxietatea sau depresia, pot fi necesare consilierea şi tratamentul medicamentos.
ADOLESCENŢII CU SINDROM DOWN
Adolescenţii cu Sindrom Down sunt susceptibili la abuzuri, injurii şi alte tipuri de agresiuni. De asemenea, ei pot avea mai multe dificultăţi decât ceilalţi, în confruntarea cu emoţiile şi sentimentele puternice specifice vârstei. Uneori aceste stări tensionale pot duce la probleme mentale, în special depresie. Adolescenţii reuşesc de obicei să absolve liceul, în cazul în care incapacităţile lor nu sunt severe. Şcolile profesionale sunt utile pentru mulţi adulţi tineri, care pot astfel învăţa cum să muncească într-o varietate de locuri, cum ar fi magazine, restaurante sau hoteluri.
ADULŢII CU SINDROM DOWN
Majoritatea adulţilor cu Sindrom Down se descurcă bine în societate. Frecvent ei sunt salariaţi, au prieteni şi relaţii romantice şi participă la activităţile comunitare. Bărbaţii cu Sindrom Down sunt cel mai frecvent sterili şi nu pot avea copii. Multe dintre femeile cu Sindrom Down pot avea copii, dar menopauza se instalează de obicei precoce.
Mai mult de jumătate din persoanele cu Sindrom Down, trăiesc peste 50 de ani. Aproximativ 13% din populaţia cu Sindrom Down are o speranţă de viaţă de peste 68 de ani. În plus, tratamentele îmbunătăţite şi grupurile de suport bine organizate, au ajutat persoanele cu Sindromul Down să trăiască mai mult şi mai bine.





13 comentarii:

Anonim spunea...

intersant si bine documentat materialul.Mi-ar fi placut,daca faceai legatura intre scarlatina si erizipel.te las pe tine si pe colegii tai sa descoperiti de ce,in patologie,erizipelul e numit "scarlatina adultilor".

Anonim spunea...

bv ancutzo!!! e bn de stiut ...acum putem prevenii bolile...super tare bv

Anonim spunea...

ei hai sa zicem ca e .............. cam plictisitor.Incercati sa faceti ceva mai interesant de atata si puneti mai mult suflet.Nu sa zicem "hai ca am facut si eu ceva" .lol

Anonim spunea...

macar de puneati titlul alcumva. de exemplu "Atentat la sanatate" si sigur rasuna in urachile potentialilor cititori.

Anonim spunea...

Daca nu iti convine fa TU ceva mult mai bun! Si de ce nu ti-ai lasat numele??? vreau si eu sa stiu cine gaseste asa de plictisitor articolul meu la care pot sa zic ca mi-a placut sa lucrez si la care am depus efort!

Anonim spunea...

stati mai calmi nu va certai. da tie ti se pare plictisitor ii treaba ta dar incearca sa nu mai jicnesti omu ok?

icriss80 spunea...

Imi place... Succes in toate activitatile tale.

Anonim spunea...

Foarte interesant! Materialul este bogat si bine documentat! felicitari, domnisoara!

Anonim spunea...

Felicitari colega!...chiar e interesant materialul;) imi place!!!

Anonim spunea...

Muchas felicidades por tus esfuersos.Hiciste una gran cosa,te felicito.Sigue adelante y nunca paras de soniar! ;)

Anonim spunea...

felicitari se vede ca esti o fata silitoare .foarte bine felicitari inca o data

Anonim spunea...

ii bine,sunt mandru de tine
te poop si te iubesc
si sa mai vii cu de astea

Anonim spunea...

Scurt si la obiect materialul tau, exact ce trebuie sa stie orice om ce se vrea informat. Pentru profesionisti, exista facultatile de medicina sau scolile sanitare Felicitari !Nu baga in seama circotasii , accepta insa sfaturile celor ce stiu mai mult ca tine !Incearca si alte subiecte .